EM

Mitt första riktiga EM är över och jag tänkte summera det hela för alla er nyfikna därute, nu när alla intryck och allt lagt sig. 

Jag flög ner till det franska Bretagne i måndags och på onsdagen var det dags för mitt tempolopp. Allting kändes så bra innan loppet, både fysiskt och psykiskt. Jag trodde verkligen på mig själv eftersom att tempo har varit lite av min grej den senaste tiden. Men nu vet jag inte alls vad som hände. Framförallt så var det inte alls en bana som passade mig, och inte för någon annan svensk heller för den delen. Alla kom tillbaka efter sitt lopp och sa exakt så som jag kände: att man inte hittade något flyt under den kuperade banan. Jag klarade inte riktigt av alla tempoväxlingar som krävdes. Jag vill ha ett platt underlag så att jag kan hålla en hög och jämn fart, men nu, nej, det gick bara inte. Jag ville bara i mål. Väl där så försökte jag dölja min besvikelse, men den var rätt uppenbar och det var svårt att hålla känslorna borta. Därför åkte jag bort en bit, grät en skvätt och kastade besvikelsen och alla negativa känslor så långt bort det bara gick. Sen var allt frid å fröjd igen, ingenting att deppa ihop över. Det var inte min dag helt enkelt och man kan inte alltid prestera på topp. Det var bara att ta nya tag och ladda för linjeloppet som skulle köras på fredagen. 


EM-linjet skulle gå på samma bana som tempot, fast vi skulle köra 5 varv istället för ett. Det vill säga att jag skulle upp för den 1,8 km långa målbacken med ca 8% lutning hela 5 gånger. Jag visste att det skulle bli tufft, speciellt med den där backen. Vi juniortjejer hade lite taktiksnack dagen innan tillsammans med vår ledare så när jag väl stod där på startlinjen så kände jag att jag hade allt under kontroll, jag var otroligt taggad och jag skulle ge allt. 

När starten gick så hade jag en sjukt bra position, låg i toppen hela tiden vilket är ganska ovanligt då jag alltid faller bak i klungan. Efter ungefär 4 kilometer så stack en fransyska iväg. Jag hann inte ens tänka klart innan jag låg på hennes rulle och när jag vände mig om så såg jag att vi fick oss en rejäl lucka redan på en gång. Asså shit, vad är det som händer, vad gör jag? Jag är i utbrytning, på ett EM?!! En otroligt häftig känsla! Vi fick snabbt sällskap av en ryska så vi blev en trio som fick till ett bra samarbete. Vi hade som mest 55 sekunders ledning men när vi kom till uppförsbacken och skulle ut på det andra varvet så krympte avståndet kusligt fort och vi blev inhämtade precis efter varvningen. Vi var bara i utbrytning i ca 10km men det är ändå alltid lika tråkigt när den inte håller. Resten av varv två hade jag återigen en superbra position i klungan men när vi kom till uppförsbacken igen så var det kört… Det blev körning och alla de små lätta tjejerna for iväg i 300. Själv hamnade jag i en klunga där alla såg ungefär ut som mig, vi hade alltså alla lite mer vikt att släpa på uppför. I den här gruppen tog jag på mig stort ansvar för jag ville köra fortare där det var platt! Dock ville nästan ingen annan det och jag klarade inte av att göra allt jobb själv. Det blev en spurt mellan oss, men det var så himla många som redan gått i mål så vad är egentligen grejen med att spurta om en placering såhär långt bak? Visst spurtade jag lite grann och tog nån placering men resultatet är ändå inget att hänga i julgran direkt. 

Jag är inte alls nöjd med själva resultatsiffran, men den skiter jag egentligen i för jag gjorde mitt jobb. Jag gjorde det jag blev tillsagd att göra, alltså att gå med i utbrytning där jag har störst chans: på platten. Nu i efterhand så är jag sjukt nöjd och faktiskt lite imponerad över mig själv och hela mitt lopp och insats och det är roligt att höra att många andra också är det. Jag har nog aldrig någonsin kört såhär ”tufft”. Sen att det var en backe som förstörde det hela för mig är en annan sak. Men cykling är en individuell lagsport vilket innebär att vi kom 7a genom urstarka Ida Jansson! Inte illa det heller!

Om landsvägssäsongen är slut nu eller inte återstår att se… Har i alla fall tänkt att köra lite CX nu och åker iväg på tävling redan nästa helg. Undrar hur det kommer gå, har inte kört CX sen förra året.;)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s